UIAA standardi

[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text css_animation=””]

Dolaskom novih trgovina s penjačkom i ostalom opremom, na zagrebačkoj penjačkoj sceni pojavili su se novi proizvođači opreme na koje do sada nismo naviknuti. Ovaj tekst trebao bi služiti kao pomoć pri kupovini nove opreme do sada nepoznatih proizvođača odnosno vodič kroz sve one oznake na koje bi trebali obraditi pažnju (EN, CE, UIAA, HRN…). Pa krenimo, što su to standardi/norme. Neki stariji od nas još uvijek se mogu (bez dodatnih medikamenata) prisjetiti izraza sve je po jusu (Jugoslavenski standard). Danas ne koristimo više jus već HRN (izvorne hrvatske norme) ili HR EN (norme koje su preuzete iz normizacijskog sustava CEN/CENELEC-a) i tako dalje, za više informacija prosurfajte po stanicama Hrvatskog zavoda za norme.

Na stranicama Hrvatskog jezičnog portala pod definicijom standarda možemo, između ostalog, pronaći kako standard označava propis kojim se određuje kakvoća, veličina i druge osobine proizvoda.

CE oznake

Većina proizvoda koja se stavlja na tržište Europske unije (ne nužno proizvedenih u EU) mora imati oznceaku CE. Oznakom proizvođač potvrđuje kako je izvršena procjena proizvoda te kako isti zadovoljava sve zahtjeve EU na području sigurnosti, zdravlja i zaštite okoliša. Vrlo je važno naglasiti kako CE oznaka ne znači da je određeni proizvod testiran i proglašen sigurnim ili kvalitetnim od strane EU ili bilo koje druge organizacije. Više o oznaci na stranicama Europske unije.

EN (HRN)

Standardi/norme su dokumentirani, dobrovoljni sporazumi koji tvore važne kriterije za proizvode, usluge i procese. Stoga standardi osiguravaju usporedivost i kompatibilnost proizvoda i procesa odnosno njihovu svrsishodnost. Kako bi neki standard postao europski mora biti usvojen od strane bar jedne Europske normativne organizacije.

UIAA standardi

UIAA SIgurnosna komisija osmišljena je kako bi svojim konstantnim radom smanjila broj nesreća tijekom planinarenja i penjanja razvojem novih i unapređenjemUIAA_SL_1c_pos postojećih tehničkih standarda za planinarsku opremu. UIAA standarde koriste mnogi eminentni prozvođači planinarske opreme te je UIAA sigurnosni znak prepoznat od strane penjača diljem svijeta. Sigurnosna komisija UIAA na svojim stranicama objavlja proizvođače koji su sukladni UIAA sigurnosnim standardima, a ujedno objavlja i Crnu listu proizvođača koji koriste znak UIAA bez odobrenja.

U alpinizmu i penjanju sigurnosni standardi imaju veliku važnost u smanjenju rizika, osim poznavanja tehničkih standarda prije kupovine opreme uvijek potražite savijet od iskusnijeg kolege i prodavača u specijaliziranij trgovinama.

 

 

[table “” not found /]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]