SPK Durango ima vodiča C kategorije

HPS_160_0_withoutgrow

Naš je instruktor sportskog penjanja Nenad Jović, a ujedno i član Stanice planinarskih vodiča Zagreb, polaganjem ispita na Ravnoj gori 7.12.2013. godine, postao i službeno licencirani planinarski vodič za A (ljetno planinarenje) i D kategoriju (penjanje u stijeni), te među zaista rijetkima u RH i za C kategoriju (sportsko penjanje).

Vodička služba HPS-a je temelj sigurnog i kompetentnog vođenja članova planinarskih društava i klubova na organizirane izlete u planine, a planinarski vodiči su osobe ovlaštene i licencirane za takve akcije  vođenja. Evo što je o tome rekao naš instruktor koji se školovao, ispunio tražene uvjete i položio ispit za licenciranog planinarskog vodiča:

Pohađanjem diferencijalnog seminara u organizaciji Komisije za vodiče (održan u proljeće u NP Paklenica) stekao sam uvjete za pristupanje ispitu za planinarskog vodiča. Već na samom seminaru uvidio sam da teme i kompetencije vodiča nadilaze specifične stručne vještine i znanja koja se stječu  putem specijaliziranih edukacija u planinarstvu, alpinizmu, speleologiji ili sportskom penjanju. Vodič je sve to ali i mnogo više jer osim navedenih vještina mora imati i komunikacijske vještine, biti moderator, pokretač, psiholog i istinski vođa skupine koju vodi. Zato slobodno mogu reći da je pristupanje vodičkoj službi zbog svoje sveobuhvatnosti i posebnosti svojevrsna točka-na-i mojih dosadašnjih edukacija u Hrvatskom planinarskom savezu. Veselim se budućem radu u Vodičkoj službi kao i stručnoj suradnji sa ostalim kolegama, prvenstveno iz Stanice planinarskih vodiča Zagreb, a potom i iz cijele vodičke službe.
Više o vodičkoj službi pročitajte na stranici HPS-a:

http://www.hps.hr/specijalisticke-djelatnosti/vodicka-sluzba/