Nova centralna smjer

Velika Baba, Nova centralna 700 m, IV+Članovi  i vodiči stanice Zagreb, Tomislav Jakopec (AO Željezničar) i Nenad Jović (SPK Durango, AO Željezničar) su sredinom rujna penjali Novu centralnu smer, smjer dug 700 m, težine IV+ po UIAA ljestvici, koji izlazi na 2127 m visoku Veliku Babu, jedan od vrhova Kamniških Alpi.

Spomenuta naveza je za cilj imala odraditi ovaj dugački uspon radi održavanje penjačke spremnosti, kao svojevrsnu pripremu za planirane zimske uspone, radi usklade određenih penjačkih procedura koje se koriste na alpinističkim i sportsko – penjačkim školama, te naravno i radi vlastitog užitka.

Kako je smjer popularan i za očekivati je da u dane vikenda u njemu bude više naveza, posebno slovenskih alpinista, za sigurno penjanje preporučljivo je odvojiti dan godišnjeg odmora. Večer prije naveza se autom odvezla put Zgornjeg Jezerskog, do krajnje točke odakle kreće isključivo planinarska staza.  Ustajanje u 5h, pola sata kasnije pokret u smjeru Velike Babe. Dobro markirani i nezahtjevan pristup od cca 1,5h vodi pod smjer kojeg označava markacija (veliki žuti krug). Do ploča je lako bilo odsolirati prvu dužinu (II-III po UIAA) , nakon toga kreće penjanje u navezu. Korištenjem dugačkog 70 m penjačkog užeta, vodiči su nekoliko dužina uspjeli povući u jednom „cugu“.

Tako je ispalo, kako to u Alpama zna biti, da je jučerašnja vremenska prognoza ispala netočna, pa je cijeli dan bio oblačan i hladan. Brzoputujući oblaci su svako malo u potpunosti zatvarali vidljivost, stijena je bila hladna, a temperatura zraka oko 10 stupnjeva. To je penjače motiviralo  da se brzo kreću, pa je penjanje bilo efikasno čak i na potpuno mokrim mjestima. Penjalo se sigurno poštujući sve sigurnosne procedure, a vodiči su objektivno i smireno donosili odluke kada je za to bilo potrebe. U nekoliko situacija poradi vježbe simulirano je vođenje klijenata u ovakvom tipu alpske stijene i datim vremenskim uvjetima.

Ovdje smo dužni dati upozorenje za sve one koji možda planiraju uhvatiti zadnji vlak za penjanje suhe stijene u Alpama – kako je u proteklom razdoblju bilo dosta kiše, sa okolnih stijena i ispod njih poprilično curi, čak su i velike kose ploče mjestimično skroz mokre. To čini dodatnu otegotnu okolnost pri penjanju obzirom da je smjer mjestimično rijetko osigurana, a po pločama se pri penjanju mora dosta oslanjati na trenje. Ocjenu smjera od IV+ u takvim uvjetima treba korigirati barem na V ili V+, pa ako je nekome nazivna ocjena smjera maksimum ugodnosti preporuka je da dobro razmisli ili da se pobrine da ga u takav smjer vodi iskusan i penjački kvalitetan vodič.

Nakon izlaza iz smjera potrebno je nastaviti  do vrha tj. do planinarske staze koja nakon cca 4h silaska (uračunatih 30 min odmora za okrijepu) vodi ponovno do auta. Sve u svemu vodiči su poduzeli kvalitetan alpski pohod i odradili lijepu kondicijsku turu u Alpama.

Redakcija SPK Durango