Održan prvi seminar C standarda

jura

Sa veseljem prenosimo vijest sa stranica HPS-a i SPVZ-a. Naš Durangovac Nenad Jović bio je voditelj seminara. Evo i teksta:

U Paklenici je pod vodstvom Nenada Jovića (SPV Zagreb) i Gorana Gabrića (SPV Split) 8. i 9. studenoga 2014. izveden prvi seminar za vodiče C standarda, kojim se polaznike osposobljava za vođenje na sportsko penjanje. Seminar je započeo uvodnim obraćanjem voditelja, a zatim je izvedena pokazna vježba vođenja u kratkim sportskim smjerovima.

Slijedilo je penjanje kratkih smjerova, pri čemu su se polaznici pod nadzorom instruktora izmjenjivali u ulogama vodiča i vođenog. Nakon toga formirani su penjački navezi od dva polaznika i jednog instruktora te se pristupilo penjanju dugih sportskih smjerova. Intenzivan penjački dan koji je potrajao sve do mraka, nastavio se večernjim predavanjima, pri čemu su obrađene sljedeće teme: (1) Povijest, organizacija i ustroj sportskog penjanja u svijetu i RH, (2) Dostignuća i trendovi u suvremenom sportskom penjanju, (3) Natjecanja u sportskom penjanju, (4) Trening sportskih penjača, opasnosti i prevencija ozljeda, (5) Vrste uspona: top rope, on sight, flash, red point, pink point, boulder smjerovi te (6) C standard: nastavni plan, ispit, preporuke sigurnog vođenja na sportsko penjanje.

U nedjelju, drugoga dana seminara, instruktor alpinizma i vodič F standarda Marko Dukši demonstrirao je osiguravanje sa sidrišta dvaju penjača koji penju istovremeno, budući da takav način osiguravanja, ako se pravilno izvodi, može biti značajno zastupljen pri vođenju u duge sportke smjerove. Potom se krenulo ponovno u duge sportske smjerove, pri čemu su se polaznici aktivno izmjenjivali u ulogama vodiča i vođenog.

Zahvaljujući zalaganju svih sudionika, ambiciozan i intenzivan plan seminara je proveden u potpunosti, te su odrađene sve predviđene vježbe i teorijska predavanja. Predavački tim činili su Tomislav Jakopec, Zaviša Šimac, Marko Dukši, Nikola Derežić i Nenad Jović. Seminaru je pristupilo 15 kandidata iz stanica planinarskih vodiča Varaždin, Zagreb, Rijeka i Zadar, redom: Ivan Štefičar, Slavica Šindija, Margareta Gmajnić, Mato Ernoić, Šime Jurlina, marko Šeler, Nikola Šebrek, Ivan Pravdić, Ana Jurković, Nikola Derežić, Marko Dukši, Tomislav Jakopec, Darija Stipišić i Zaviša Šimac.

Vodiči, polaznici seminara pohvalili su stručnost instruktorskog tima i koncept kojim se izvođenje vježbi i učenje novih tehnika odvija u stvarnim uvjetima vođenja, tj. pri penjanju u stijeni. Suvoditelj seminara i ujedno pročelnik Potkomisije za školovanje u Vodičkoj službi HPS-a Goran Gabrić istaknuo je kako je za penjačke standarde Vodičke službe nužno održati ovakav kvalitetan i stručan pristup u organizaciji seminara.

Ispit za stjecanje naziva Vodič na sportsko penjanje (C standard) planiran je u proljeće 2015. godine, a sljedeći C seminar u jesen 2015.

Nenad Jović