Krčkanje na Krku

Portafortuna Krk

Portafortuna Krk

Rekordan broj turista na cesti. Najtopliji dan u godini. Odredište nepoznato. Jednom riječju – avantura. I to kakva.

Prilaz u stilu Indiana Jonesa, da smo bar ponijeli i mačete. Makija grize, grane se odlamaju. Gori i nebo i zemlja. Dok smo se probili do penjališta već smo popili pola zaliha vode. Ali Krešo aka Sport Billy u ruksaku ima spremno još 5 boca!? Svaka čast, majstore!

Iz džungle izlazimo u podnožju sektora C i nailazimo na skupinu zagrebačkih penjača koji su tu cijeli vikend. Dobar potez jer stvarno ima svega za penjati. Na +40 se zagrijavamo u sektoru D na 25 metarskim laganicama. Oči peku, lipti znoj s nas. Stijena odlična, optimalno zagrijane penjačice drže stopinke k’o uhljebi pozicije.

Sektor C

Sektor C

Irena, Krešo i Tomica nastavljaju u sektoru D, a Daniel i ja se prebacujemo u sektor C. Go hard or go home. Kretanje u podnožju se pokazuje zahtjevnijim od penjanja. Japanke slobodno ostavite doma.

U sektoru C sve duge pruge. Nema smjera kraćeg od 25 metara. Od uzbuđenja smo na iglama i odmah se bacamo na Needles and pins (6a+). Daniel prolazi, meni fali snage u detalju. Prolazim tek iz drugog pokušaja. Ne mogu na mišiće po toj vrućini, godina proizvodnje uzima svoj danak.

Ali srce ne zna za godine i zato idemo dalje na Forever Young (6a). Ovaj put prolazim detalj iz prve. Savjet – nemojte se zavlačiti u kamin. Štand na 33 metra, ljepotica od smjera. Kao i u gotovo svim drugim smjerovima – obavezno prevezivanje.

Bacamo se još na dvije lijepe petiCe, Metulji so srečni i Eierbar. Detalj u pukotini u gornjoj trećini smjera, mora se malo i na snagu. Meni dosta, iskapio još litru vode i odmaram.

Daniel pak nastavlja i priključuje se trojci desno od nas. Oni također pomiču granice. Tomica postavlja svoj prvi on-sight 5c. Respect!

Vodič možete naći ovdje. I zapamtite kod drugih (drvenih) vrata obavezno nastavite desno po stazi. Inače nabaviti mačete. Galerija fotki ovdje.

Šime Jurlina