Proljetni izlet na jug Hrvatske

20160325_132444

Osokoljeni suncem upustili smo se u prvu proljetnu avanturu. S obzirom na obiteljski godišnji u Dubrovniku odabrano je najbliže odredište, Brgat. Simpatično penjalište s 15-tak smjerova na 10-ak je minuta vožnje od Dubrovnika prema jugu. Pravac je Bosanka-Žarkovica-Medena dolina, ali više o tome možete saznati na dobro uređenom webu lokalnog SPKa Pauka.

Dodatna je informacija kako je ovo penjalište dobilo i sektor B. To smo naravno shvatili jer smo zalutali, tj prošli pored sektora A i zaustavili se pokraj spitova najbližih cesti. To je novi sektor s pet smjerova, nema ga ni u vodičima ni na webu Pauka. U lijevom prevjesnom dijelu su ocjene u rasponu 6c-7x, a desno dvije četvorkice za zagrijavanje.

Kako bi se vratili do sektora A okrenuli smo broj mobitela na webu Pauka i dobili Danijela. Ljubazno nas je uputio nas je da se vratimo 100-150m nazad prema Medenoj dolini i potražimo prilaz sektoru A. Da ne lutate, prilaz počinje točno preko puta ograde s natpisom Privatan posjed. Pristup je kratak, ali komotno može imati ocjenu 3 (kažu Pauci naići ćete na prirodnu barijeru, čitaj hrpa kamenčuga). Stoga sve na leđa, ništa u ruke.

Oba sektora su okrenuta prema jugu tako da je sunca bilo do kasnog popodneva kada smo zaključili obiteljsku avanturu i vratili se u Grod. Ipak ne preporučam penjanje na Brgatu tijekom ljeta jer je i ovo slabašno proljetno sunce za nas bilo prejako.

Šime Jurlina