Prvi izlet prve alpinističke škole

alpinisticki1

Proteklog vikenda u Paklenici započela je prva ljetna alpinistička škola u organizaciji našeg kluba. Format naše škole je drugačiji od dosadašnjih škola koje se održavaju u drugim alpinističkim društvima. Naime, svi polaznici škole iskusni su sportski penjači što nam otvara nove mogućnosti u školovanju. Drugi novitet je trajanje same škole, dok je dosadašnja uvriježena praksa značila dva mjeseca intezivnog školovanja, naša škola traje čak osam mjeseci čime dobivamo mogućnost boljeg planiranja izleta i prilagođavanja potrebama polaznika.

Prvi vikend škole posvetili smo pristupu i silasku iz smjera, izradi štandova, komunikaciji u smjeru te osiguravanju drugog penjača. Sve te zadane cjeline obradili smo penjući Josipa Debeljaka (4a), Oprosti mi pape (4a), Prijatelju moj (3+), Kanjonski (3+), Sjeverno rebro (4b+), Nidia (6b+) i Brot und Spielei (6b+).

Što smo zaključili (naučili) nakon prvog vikenda. Orijentacija je vrlo važna stavka prilikom pristupa i silaska iz smjera, osim dobrog snalaženja u smjeru potrebno je naučiti pratiti i druge oznake koje označavaju put. Briga za stopala, ne samo da je potrebno imati udobne penjačice već i da ih je vrlo mudro, ukoliko je izvedivo, povremeno skinuti na štandovima. Pristupne cipele katkad mogu biti jednako važne kao i same penjačice, dobra cipela znači siguran korak, posebice na zahtjevnom terenu kakav je sipar. Urednost štanda može značiti gubitak dragocjenog vremena, stoga kada ste na malom visećem štandu vrlo je važno uže uredno pospremati kako bi što brže mogli krenuti dalje. Set zaglavaka uvijek dobro dođe u dugom sportskom smjeru, bilo da treba staviti dodatno među osiguranje bilo da morate stavljati međuosiguranje jer su spitovi uništeni.

Do sljedećeg izleta. Penjite sigurno!

Zaviša Šimac

Pogledajte i osvrt polaznice Ane Jurković na ovom linku.