Penjački spektakl u srcu Zagreba

fbo4_1 fbo4_3 fbo4_2 fbo4_6 fbo4_5 fbo4_4

Četvrto izdanje već tradicionalnog međunarodnog penjačkog natjecanja Fothia Boulder Open, ove je godine zasjalo punim sjajem. Novootvorena dvorana Fothia na Zagrebačkom Velesajmu, 18. se listopada orila povicima podrške u spektakularnom finalu u kojem su snagu i vještinu odmjerili penjači i penjačice iz Hrvatske i Slovenije.

U pola 10 ujutro, s kavom u ruci i osmijehom na licu pristižu prvi natjecatelji željni penjanja i izazova koje su za njih pripremili organizatori te ne skrivaju oduševljenje novom dvoranom. “Svjetski!” – najčešći je bio komentar penjača i posjetitelja. Iako je zbog lijepog vremena većina penjača ipak odlučila dan provesti penjući u prirodi, stotinjak odlično raspoloženih natjecatelja u 11 sati započinje s  kvalifikacijama tijekom kojih je bilo potrebno popeti što veći broj od čak 47 zadanih problema. Natjecanje se održalo u  Hobby i Pro kategoriji u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nakon skoro pet sati penjanja s kratkim pauzama za odmor i osvježenje koje je osigurala Coca-Cola HBS Hrvatska, saznaju se finalisti Pro kategorije. U muškoj konkurenciji to su redom slovenski penjači Jakob Bizjak, Jernej Kruder, Miha Hribar, Zan Sudar i Gašper Pintar, a među njima i hrvatski predstavnik Borna Čujić. U ženskoj konkurenciji finalistice su Jani Zoraj (Hr), Barbara Gilić (Hr), Kaja Javorić (Slo) i Tanja Mravlinčić (Hr). Za njih su pripremljena po četiri najteža problema na stijeni koja će odlučiti ovogodišnje pobjednike. Za svaki je problem određen vremenski limit od četiri minute.

19 je sati, gase se svjetla dvorane, pale se reflektori, a atmosferu dodatno zagrijavaju žestoki glazbeni ritmovi pod palicom DJ Sanjina. Finalisti ženske i muške Pro kategorije penju bok uz bok. Uživalo se u vještini koju pokazuje najveća mlada nada ženskog hrvatskog penjanja Jani Zoraj koja, zbog visine, u finalu ipak ne može parirati seniorki Barbari Gilić, a treće mjesto osvaja Kaja Javorić. U muškoj konkurenciji već je u prvom problemu došlo do neočekivane situacije; Borna Čujić ga jedini uspijeva popeti! Drugi problem pokazao se preteškim za sve natjecatelje, treći problem Jakob Bizjak rješava iz prvog pokušaja dok ga Jernej Kruder i Borna Čujić penju iz drugog. I konačno, finalni i najteži problem; Borna, na žalost, prekasno pronalazi pravu kombinaciju te ga ne uspijeva popeti u zadanom vremenu. I Jerneju Kruderu treba nekoliko pokušaja, no na kraju ipak postavlja stvari na svoje mjesto i pokazuje zašto je svjetski viceprvak!

“Iako uvijek može bolje i više, jako smo zadovoljni ovogodišnjim Fothia Boulder Openom. Nastavljamo neumorno raditi na promociji penjanja u Hrvatskoj i nadamo se da ćemo sljedeće godine biti u prilici ugostiti još više mladih  penjačkih nada; kako iz naše, tako i iz susjednih zemalja. Želio bih se posebno zahvaliti sponzorima Iglu Šport,  Bim Sport i Columbia Sportswear Company koji su osigurali nagrade za pobjednike, natjecateljima na njihovom entuzijazmu te svima koji su sudjelovali u izgradnji dvorane i organizaciji natjecanja. Vidimo se i sljedeće godine!”  – zaključio je ovogodišnji Fothia Boulder Open organizator i voditelj dvorane Fothia, Ivan Pevec. Pogledajte fotogaleriju Ivane Kuštek na FB stranici ili fotostream Luke Tambače.

Konačni poredak:

Pro kategorija (M)

 1. Jernej Kruder

 2. Borna Čujić

 3. Jakob Bizjak

Pro kategorija (Ž)

 1. Barbara Gilić

 2. Jani Zoraj

 3. Kaja Javorić

Hobby kategorija (M):

 1. Igor Košutić

 2. Fran Horvat

 3. Matija Britvec

Hobby kategorija (Ž):

 1. Tanja Mralinčić

 2. Pia Čuljak

 3. Petra Fabijanić